Expertens 6 knep för en bättre hemsida

Gör din hemsida blixtsnabb

Du vet själv att om en hemsida laddar i en evighet så kommer du att klicka bort den. Slipp tappa potentiella kunder genom att först komprimera alla bilder och videos du lägger upp, för det är oftast dessa som tynger ner din hemsida. Det finns program som kan kapa upp till 80% av filens vikt utan skillnad i kvalité. Som t.ex. Tinypng och mp4compress - de är gratis.

Syns i bildsök med rätt namn

Google och andra sökmotorer inkluderar även bildsök - att bilderna du har på din hemsida kan vara ett sätt för kunder att hitta dig. Därför bör du namnge alla bilder noggrant så att de beskriver vad bilden innehåller. Till exempel, "vita-skor-storlek-39.jpg". Då ökar du dina chanser att bli hittad. 

Ladda upp en sitemap

Genom att ladda upp en sitemap så förstår sökmotorerna din hemsida bättre - vilket resulterar i att du också syns bättre i sökningarna. Hur högt du rankas spelar stor roll för din synlighet och avgör hur många potentiella kunder du får in "automatiskt".

Känn din målgrupp

Det vanligaste misstaget är att försöka kommunicera till alla på en gång. Det resulterar istället i att du inte når ut till någon. Det är för att olika människor (och målgrupper) är intresserade av olika saker och om ditt budskap är för alldagligt så kommer ingen att lägga märke till det. I denna tid har vi kommit att förvänta oss en extremt riktad kommunikation som talar till oss direkt och för våra specifika behov. När du lär känna din målgrupp på djupet och har hittat din nisch, det är då du sticker ut och syns.

Enkelhet

Om du presenterar för mycket information på en gång (eller många distraktioner för ögat) så blir hemsidan kvävande att vara på. En lättläst sida med ett tydligt mål blir mer läst. Less is more.

Psykologin - från fälla till fördel

Har du provat att ge bort en tjänst gratis? Det är inte så lätt som det låter. Många medmänniskor blir skeptiska och börjar undra vad som är haken. Eller så förstår de helt enkelt inte värdet i det du ger, den fantastiska tjänst/produkt som skulle hjälpa så mycket. Vår mänskliga psykologi sätter ibland käppar i hjulet för våra goda intentioner, men det går att vända på. Om du lär dig pyskologi och beteendevetenskap kan du att undvika de värsta fällorna och börja växa ordentligt. Eller om du tar hjälp av en designer/marknadsstrateg som vet knepen.

Vill du ha hjälp att skapa en bättre hemsida?

Vill du bygga din hemsida själv i framtidens plattform?

Författarens kommentar

Själv använder jag enbart plattformen Snowfire för hemsidor, då jag tycker att det är en win-win-win för alla inblandade.

Mina kunder blir friare då de själva kan uppdatera och ändra på sin hemsida när de vill. På så sätt hålls hemsidan alltid fräsch och levande, till skillnad från någon statisk sajt som snabbt åldras och behöver byggas om inom bara något/några år
(hur mycket kostar inte det?).

Då är Snowfire lite som att leasa en bil, där du alltid får de senaste funktionerna och är först ut med vad webben kan erbjuda. Enkelt, prisvärt och problemfritt.   

För egen del så är Snowfire smidigare för mig att jobba i, där jag får mer värdeskapande tid. Dessutom får jag, utan extra kostnad för dig, provision månadsvis för varje hemsida som finns uppe. 

Det innebär att vi Snowfire-designers, som redan har mer etiska värden, är måna om göra ett bra jobb så att du växer bra på lång sikt. (Till skillnad från vissa andra som vill "tjäna snabba cash" på att fort slänga ihop något snyggt och glansigt, men som de facto inte presterar. Inte här!) 

Snowfire är gratis att testa och det krävs inte mer än en e-postaddress för att komma igång. Genom att använda min länk här ovan så kan du även få rabatt när du väljer att starta en prenumeration. 

Mvh
Dag Gimleström, Aforisma webbdesign